inscriere in ghid : contact : home
  Domenii
 Policlinici
 Cabinete medicale
 Medicina alternativa
 Laboratoare analize medicale
 Cabinete oftalmologice
 Cabinete stomatologice
 Radiologie dentara
 Medici de familie
 Psihoterapie
 Anatomie patologica
 Cabinete veterinare
 Saloane intretinere
 Saloane de infrumusetare
 Echipamente medicale
 Produse naturiste
 Farmacii
Cautare rapida
: mai multe criterii de cautare :
  Stiri & articole
 Titlu articol
 Lansare Ghid Medical Craiova
: toate titlurile :
  Stiri & articole

Pilula de-a doua zi, numai pe baza de reteta.Masura ar fi necesara pentru protejarea adolescentelor

Pilulele de a doua zi, care protejeaza de sarcina in cazul contactelor sexuale neplanificate, ar putea fi incluse in lista medicamentelor cu prescriptie medicala in SUA. Agentia Food and Drug Administration, similara Agentiei Nationale a Medicamentului de la noi, a propus asta, dar a amanat decizia pana la definitivarea unor studii stiintifice in domeniul sanatatii reproducerii.
Reprezentantii FDA au admis ca anticonceptionalele de urgenta sunt un mijloc sigur de protectie pentru persoanele care au peste 17 ani, dar periculos pentru adolescentele care nu au implinit inca aceasta varsta. Lester M. Crawford, membru in comisia FDA, a afirmat ca acest tip de medicamente nu va mai fi scos la vanzare pana cand agentia nu va decide daca varsta este singurul criteriu dupa care s-ar putea decide eliberearea pilulelor cu sau fara reteta.
Decizia FDA a starnit nemultumiri atat din partea organizatiilor care lupta pentru drepturile femeilor, cat si din partea unor firme de medicamente. „Suntem dezamagiti pentru ca FDA nu a tinut cont de parerile noastre. Credem ca amanarea luarii unei decizii este fara sens”, a declarat Bruce L. Downey, presedintele Barr Laboratories din New Jersey.
Si reprezentantii unor organizatii pentru sanatatea reproductiva au criticat planul de actiune al FDA. „Agentia s-a abatut de la misiunea ei de aparare si mentinere a sanatatii publice”, a declarat Kirsten Moore, presedintele Organizatiei de proiecte tehnologice privind sanatatea reproductiva. Alte organizatii feministe au acuzat FDA ca sustin politica grupurilor conservatoare si religioase din SUA, punand in pericol sanatatea femeilor si favorizand cresterea numarului avorturilor.
Femeile s-au plans totusi ca, in cazul in care se vor impune restrictii privind comercializarea acestor pilulele, va fi destul de greu sa ajunga la doctor pentru a obtine o reteta in intervalul optim de 72 de ore dupa raporturile sexuale, interval in care aceste medicamente au o eficienta de 89a. Ele blocheaza eliberarea ovulelor din ovare sau previn fertilizarea ovulelor, inainte ca acestea sa ajunga in uter.
La noi, cea mai vanduta pilula de a doua zi se poate lua fara reteta si se administreaza in primele 12 ore dupa contactul sexual. Specialistii romani spun ca tinerele abuzeaza de aceste contraceptive. „Majoritatea tinerelor nu stiu ca aceste pilule nu sunt recomandabile decat de doua ori pe an. Se face abuz, iar eficienta lor este discutabila. Pot aparea chisturi pe ovare si dereglari ale menstruatiei, spune dr. Daniela Iatan, ginecolog la Policlinica Spitalului Studentesc din Capitala.

 

Sursa : Evenimentul zileiData postarii : 31.08.2005
Inapoi
Copyright ©2005 SC RAUSCHdesign SRL. All rights reserved PlayMe.ro - situl care omoare plictiseala
inscriere in ghid : contact : home
Pulsul zilei / stiri, anunturi, curs valutar, tv online